Marettimo – Caitlin Hunter

Vorig jaar rond deze tijd breide ik de Marettimo Tee van Boyland Knitwork al eens. Dat werd een heerlijk truitje . Destijds breide ik met sokkenwol. Prima, maar als het warm is een beetje kriebelig.

Sinterklaas (oftewel mijn schoonouders) winkelde bij Mirjam Molenbeek en kocht twee prachtige strengen Karamel Appeltaart wol geverfd door Textielwerk. Dit is ook sokkenwol, maar dan 75% merino & 25% nylon. Heerlijk zacht!

Ik dacht lang na over de kleuren die ik wilde gebruiken voor het patroontje onderaan het lijf en de mouwen. Een kleurencombinatie vinden die echt klopt heeft soms tijd nodig. Uiteindelijk koos ik voor een stoere streng sokkenwol van Atelier Het Wolbeest en een beetje LangYarns Jawoll.

Na het leuke open patroontje brei je eindeloos in het rond. Om te voorkomen dat ik een duidelijk kleurverschil tussen de twee strengen handgeverfde wol kreeg probeerde ik iets nieuws. Helical knitting. Op deze manier breide ik de twee strengen om en om.

Dat ging op zich prima. Met twee bollen aan je breiwerk raak je wel makkelijker in de knoop, maar ook dat went.

Toen ik mijn nieuwe truitje op mijn oude truitje legde om te lengte te checken ontdekte ik een streep. Een duidelijke helical-knitting-streep. Je ziet precies waar ik van streng gewisseld ben. Als je in het rond werkt brei je spiraalsgewijs omhoog. De streep loopt dus ook schuin omhoog.

Eén seconde overwoog ik om alles uit te halen en opnieuw te beginnen. Het was bij dit truitje echter niet zo dat ik enorm genoot van het maken. Het duurde en duurde maar. Het schoot niet op met een dun draadje en dunne pennen. Ik verheugde me wel erg op het eindresultaat. Dus breide ik door en hoopte ik dat de streep zou verdwijnen bij het blocken.

Soms lijkt het makkelijk om een handwerkje waar je ontevreden over bent in een hoek te gooien en iets nieuws te beginnen. Maar juist het doorzetten als het tegen zit levert mij zoveel op. Natuurlijk een mooi truitje, maar zeer zeker ook andere dingen. Tijdens het handwerken oefen ik mijn doorzettingsvermogen en de balans tussen perfectionisme en imperfectionisme. Dit werkt door in de rest van mijn leven. Onderschat handwerken niet!

Vorige keer breide ik maat S. Aangezien ik dunnere naalden gebruikte dan beschreven in het patroon werd mijn truitje kleiner dan de bedoeling was. In plaats van een ruimvallend truitje met best wat positive ease werd het een aansluitend truitje. Heel leuk, maar ik wilde dit exemplaar iets wijder. Ik breide dus maat M. Dat pakte goed uit. Het is een heerlijk soepel truitje geworden. Niet te strak, maar ook zeker niet te wijd!

Alles op een rijtje:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s