Vintage trui

Een aantal maanden geleden kreeg ik de vraag van een lieve kennis of ik een trui voor haar af wilde breien. Zonder verder in detail te willen treden kan ik wel zeggen dat dit een heel bijzonder breiwerk was. Het was een trui met een verhaal. Een mooi, maar verdrietig verhaal.

Toen ik de trui in elkaar had gezet trok ik ‘m even aan. Ik wilde zien of het model een beetje klopte. Wauw. Direct wist ik dat ik zelf ook zo’n trui wilde!

Zodra de originele trui af was ging ik aan de slag met een exemplaar voor mezelf. Ik koos voor een bruin wolletje uit mijn voorraad. Bruin is absoluut mijn lievelingskleur!

Het patroon komt uit een vintage breiboek. Ik paste het model hier en daar wat aan. Zo breide ik een groot deel van het lijf in het rond en maakte een diepere hals. Ook breide ik de mouwen in het rond en breide ik ze recht. Mijn mouwen heb ik liever niet te wijd. Mijn versie werd ook een stuk korter. Ik ben wisselend tevreden over mijn aanpassingen.

De neklijn vind ik fantastisch. Ik houd niet van truien met een hoge hals. Door de opening dieper en breder te maken is deze hals vrij wijd. De dubbele boord maakt het helemaal af.

Het lijf is heel recht. Er zit geen model in. Ik vind de structuur van het patroon prachtig, maar het lijf is net iets te wijd voor mij. Iets meer aansluitend staat me beter geloof ik. Wellicht had ik een trui met deze wijdte toch iets langer moeten breien voor een oversized look.

De mouwen breiden ik van beneden naar boven en naaide ik naderhand vast. Ik heb meerdere pogingen gedaan om een strak naadje te krijgen, maar dat is niet helemaal gelukt. Eerlijk is eerlijk, dat is bij veel truien (zowel gekocht als zelfgemaakt) het geval. Volgende keer ga ik steken opnemen voor de mouwen. Dat vind ik toch mooier.

Op wat details na ben ik supertevreden over deze trui. Het voelt als een cadeau. Door iets voor iemand anders te doen heb ik nu een prachtige trui en heel veel ideeën voor varianten op deze trui!

Alles op een rijtje:

  • Patroon: komt uit een vintagebreiboek (geen idee meer welke). Wellicht dat ik ooit nog iets met dit patroon ga doen. Eerst nog even perfectioneren.
  • Garen: Annell Malmedy – 100% wol – kleur 2605
  • Naald: boord – rondbreinaald HiyaHiya – 80 cm – 3 mm, overig: rondbreinaald Chiaogoo en KnitPro 100 cm – 4mm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s