Damestrui – Linda Modderman

In oktober kwam het boek ‘Haken met liefde’ van Linda Modderman uit. Een boek vol haakpatronen voor het hele gezin. Leuk detail is dat Linda haar eigen man en kinderen als model gebruikte. Bovendien zijn de foto’s gemaakt door haar man. Wat een mooie samenwerking!

Heel eerlijk gezegd staat het haken van kleding momenteel niet zo hoog op mijn lijstje. Momenteel verkeer ik behoorlijk in een brei flow. Dankzij LangYarns NL viel het boek toch op mijn deurmat. Mijn oog viel direct op de ‘Damestrui’, een top-down trui met een opengewerkte yoke.

Linda haakte haar trui met LangYarns Merino 120. Omdat ik de maat S/M ging maken en wilde voorkomen dat mijn trui te groot werd koos ik voor een iets dunner draadje, LangYarns Donegal. Dit garen, een merinowolletje met tweed, stond al heel lang op mijn lijstje. Tijdens het haken was ik niet meteen enthousiast. Het garen haakt erg fijn, maar breekt wel makkelijk. Bovendien voelde het eerder wat stug dan heel zacht. Wel vond ik het resultaat direct prachtig!

Wellicht was ik wat afgeleid door het mooie garen en maakte ik daardoor een telfout? Het komt er op neer dat ik de yoke uiteindelijk twee keer haakte. Geen straf, want het patroon is niet moeilijk en haakt lekker door. Wel telde ik de tweede keer tussendoor vaker braaf mijn steekjes.

Het fijne van een top-down is dat je geen naden hoeft dicht te naaien. Je haakt de yoke in het rond en splitst vervolgens de mouwen. Ik heb daarna eerst beide mouwen gehaakt. Dat gaat bij een gehaakte trui makkelijker dan bij een gebreide trui omdat je niet weet-ik-hoeveel steken op een apart stukje draad of breikabel hoeft te zetten. Ik vind het prettiger de mouwen te haken als de rest van de trui nog niet zo groot is. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen eerst het lijf af te maken zodat het de gewenste lengte heeft. Mocht je twijfelen of je voldoende garen hebt kan je altijd iets kortere mouwen maken.

Zowel de mouwen als het lijf haakte ik in een spiraal. Als ik in toeren haak krijg ik altijd een soort naad die scheef loopt. Waarschijnlijk is dat prima te voorkomen, maar ik vind zonder naad mooier én makkelijker werken. Om mijn spiraal niet abrupt te beginnen of te stoppen bouw ik ‘m altijd op of af d.m.v. halve vaste – vaste – half stokje – stokje en omgekeerd. Door dit op een onopvallend plekje aan de zijkant te doen zie je er nauwelijks iets van. Zeker niet bij dit garen!

Na verschillende pogingen vond ik rechte mouwen het mooist. Van boven naar beneden hebben ze dus exact evenveel steken. Het kostte me vier pogingen om tot dit resultaat te komen. Dat vind ik nooit zo erg. Juist fijn dat je je handwerk exact naar wens kan maken.

Rechte mouwen lijken een heel klein beetje op wijd uitlopende mouwen. Hou ik van. Wel haakte ik ze niet te lang. Dat leek me wat onhandig.

Je eindigt zowel de mouwen als het lijf met een boordsteek. Mooi hè! Ik ben dol op de gehaakte boordsteek. Het maakt je werk helemaal af!

Tijdens het haken had ik nog wat twijfels over het garen. Toen ik mijn trui eenmaal aantrok verdwenen deze als sneeuw voor de zon. Wat een fantastisch wolletje! Het draagt heerlijk op je blote huid. Bovendien valt het zo mooi soepel. Moeilijk om het gevoel in woorden te vangen, maar deze trui voelt zó ontzettend fijn. Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat mijn hart er een sprongetje van zou maken, maar dat deed het wel. Absoluut!

Het opengewerkte patroonvan de trui gehaakt in donker garen komt het best tot zijn recht met enkel een hemdje eronder. Daarom is het voor mij een perfecte trui voor in de lente, herfst of op een koele zomerdag. De merinowol houdt je prima op temperatuur!

De hals van de trui is vrij hoog. Dat is niet zo mijn ding. De trui heeft ook geen voor of achterkant. Ik merk dat ik tijdens het dragen regelmatig de hals wat ‘breder’ trek. Zoals het op de foto is vind ik ‘m prachtig. Wellicht dat ik de hals nog iets wijder block na de volgende wasbeurt. Eerst maar eens even kijken of het nog wat uitzakt tijdens het dragen. Het is tenslotte merinowol.

Deze trui is een prachtige aanvulling op dat wat in mijn kledingkast hangt. Het eindresultaat vind ik nog mooier dan verwacht. Bovendien was het een heerlijk handwerkje om te haken. Wat mij betreft een aanrader!

Alles op een rijtje:

  • Patroon: ‘Damestrui’ uit het boek ‘Haken met liefde’ van Linda Modderman
  • Garen: LangYarns Donegal (100% wol) – 50 gram/190 meter (baby) – kleur 789.0070 – 5 bollen
  • Naald: 3,5mm
  • Zowel het garen als het boek heb ik gekregen van LangYarns.
  • Lengte mouwen van onder oksel: ±41 cm (inclusief boord)
  • Lengte trui vanaf boord middenvoor: ±53 cm (inclusief boord)
  • In dit IGTV-filmpje vertel ik over mijn trui.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s