Flax Light Sweater – TinCanKnits

Voor de baby van mijn zusje en haar man breide ik een allerliefst suikerzoet truitje. Ik gebruikte het gratis patroon Flax Light Sweater  van TinCanKnits. De dames van TincanKnits hebben een collectie met eenvoudige beginnerspatronen ontwikkeld, The Simple Collection. Maar liefst twaalf breipatronen met heel veel uitleg en handige linkjes. Helemaal gratis! Mocht je willen oefenen met het breien volgens een Engelstalig patroon (wat ik ábsoluut kan aanraden) neem dan een kijkje op hun website.

Een babytruitje breien is fantastisch. Het schiet lekker op en het resultaat is superschattig. Ik gebruikte voor dit patroon een dun wolletje. Je kunt echter ook de ‘gewone’ Flax Sweater breien met een dikkere naald en dikker garen. Dan ben je helemaal zo klaar. Het leuke aan beide patronen is dat de maten van een heel klein babymaatje tot hele grote volwassenmaten gaan. Voor ieder wat wils dus!

In mijn voorraad vond ik vier zoete bolletjes LangYarns Mille Colore Baby, een 100% merinowollen draadje met een heel divers kleurverloop. Bij het lijfje wisselde ik elke tien toeren van kleur. Bij de mouwen werden de strepen te breed naar mijn zin, dus wisselde ik elke vijf toeren van kleur. Bij het wisselen van kleur wikkelde ik de draden om elkaar heen en breide een paar steekjes dubbel. Een makkelijke, maar niet supernette methode. Bij zo’n bont handwerk valt dat niet zo op.

Tijdens het breien van de mouwen viel me op dat mijn steekverhouding anders was. Veel strakker. Netter eigenlijk ook wel. Het verbaasde me, want ik breide het lijfje en de mouwen op dezelfde naald en beiden volgens de magic loop methode. Overigens had ik dit ook al eerder ervaren bij de duimen van mijn handwarmers en wanten. Nu blijkt dit vaak zo het geval te zijn bij kleinere omtrekken. Handig dus om naalddikte omhoog te gaan als je mouwen, duimen of andere smalle dingen breit!

Dit garen is volgens het etiket geschikt voor naald 3 – 3,5 mm. Ik breide de boorden met naald 2 mm en de rest met naald 2,5 mm. Nu brei ik vrij los. Ik vermoed dat door het continentaal breien komt. Mijn werk ziet er onregelmatiger uit dan me lief is. Nu is het draadje niet heel gelijkmatig en verschilt nu en dan een klein beetje van dikte. Toch zou ik graag netter breien. Daar ga ik me eens in verdiepen!

Al met al was dit een heerlijk handwerkje. Vier verschillende kleuren zou ik niet aanraden. Er waren enorm veel draadjes die ik weg moest werken. Bovendien heeft elk bolletje al zoveel mooie kleurtjes met een vlot verloop dat het eigenlijk al bont genoeg is.

Alles op een rijtje:

  • Patroon: Flax Light Sweater van van TinCanKnits (gratis – Engelstalig – ook te vinden op Ravelry)
  • Garen: LangYarns Mille Colore Baby – kleuren 55, 56, 151 en 153 – gekregen van LangYarns
  • Naald: 2 mm (boord) – 2,5 mm (overig)
  • Maat: 0-6 maanden
  • Het patroon geeft een ‘garter switch panel’ oftewel ribbels aan voor op de mouwen. Deze heb ik weggelaten en alle steken gewoon recht gebreid.
  • Voor de boorden van de mouwen en het lijfje breide ik 7 toeren 1R-1A.
  • In dit IGTV-filmpje vertel ik over het truitje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s