Novice Sweater Junior Mohair Edition – Petite Knit

Voor mijn jongste dochter breide ik de Novice Sweater Junior Mohair Edition. Een heerlijke oversized trui met lichte pofmouwen. Het patroon is van Petite Knit, het bedrijf van de Deense Mette. Zij ontwerpt patronen voor zowel jong als oud. Veel patronen zijn in het Engels verkrijgbaar. Ook dit exemplaar. Prima voor als je net begint met het breien volgens een Engelstalig patroon.

Ik breide met dubbele draad LangYarns Alpaca Superlight. Een fijn draadje van 54% alpaca, 24% polyamide en 22% merinowol. Door dit garen met twee draadjes te breien krijg je een heerlijk luchtige, maar toch warme textuur.

Ik had veel verschillende kleuren van dit garen in mijn voorraad dus koos ik voor een gestreepte versie. Elk bolletje in tweeën splitsen leek me onnodig veel werk. Gemêleerde strepen waren de oplossing. De boorden breide ik met twee draden van dezelfde kleur. Vervolgens brak ik na elke tien toeren één van de twee draden af en voegde een nieuwe toe.

Je breit deze trui in het rond van boven naar beneden. Ik ben fan van de magic-loop methode en gebruik voor alles een rondbreinaald van 100 cm. Voor de boorden naald 3mm, voor de rest naald 3,75mm.

Nadat je in de yoke in een aantal toeren behoorlijk wat hebt gemeerderd splits je de mouwen van het lijf. Lekker moment is dat altijd, want met zoveel minder steken schiet je breiwerk lekker op. Strepen breien gaat sowieso extra snel, omdat je extra gemotiveerd raakt wanneer je bijna aan de volgende streep kan beginnen.

Tijdens het uitkiezen van de wol had ik geen moment gekeken naar het aantal meters dat ik nodig had. Toen ik aan de tweede mouw begon was één van mijn kleurtjes op. Oh, oh … De strepen hadden een dusdanige volgorde, die ook in de mouwen verder liep, dat nieuwe bolletjes bestellen de enige oplossing was. Uiteindelijk had ik slechts van een aantal kleuren een heel klein beetje van een extra bol nodig.

Het gemêleerde effect dat ontstaat door met twee verschillende kleuren te breien vind ik prachtig. De strepen lopen zo mooi over in elkaar.

Van tevoren breide ik geen proeflapje. Tussendoor vaak passen en meten zorgde dat de trui precies zo werd als ik ‘m hebben wilde. Ik heb het idee dat mijn exemplaar iets groter valt dan de bedoeling was. Voor mijn hard groeiende dochter erg fijn!

De boorden brei je met dunnere naalden van 3mm. Het afkanten deed ik volgens een extra-stretchy-bind-off methode. Zo zit er lekker veel rek in. Erg fijn bij mouwen!

Het eindresultaat is fantastisch. Mijn dochter is erg blij met haar trui. Zowel over het patroon als het garen ben ik erg enthousiast. Het patroon is eenvoudig en absoluut geschikt voor beginners. Voor mezelf ga ik zeker nog iets breien met dit garen. Het voelt zó fijn!

Het patroon van de Novice Sweater is er in verschillende versies: voor baby’s, kinderen en volwassenen, voor verschillende soorten garens en er is zelfs een variant voor een vest. Je vindt ze allemaal op de site van Petite Knit.

Alles op een rijtje:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s