Grain Shawl – TinCanKnits

Dit is echt een fantástische omslagdoek. Ontzettend moeilijk om de kleuren juist op de foto te vangen en je kunt het niet voelen, maar geloof me … deze wil je!

Een tijdje terug mocht ik van Astrid van Kleur en Draad een paar strengen uitzoeken van haar ‘Soul Classics’ lijn. Een serie non-superwash handgeverfde Suri Sport alpaca-merino wolletjes. De kleurencombinatie die ik koos bleek eenmaal breiend niet mijn ding. Dus besloot ik om van deze wolletjes iets anders te breien.

Overigens heeft Astrid inmiddels nieuwe kleuren toegevoegd aan haar collectie waaronder een prachtige kleur bruin. Snel kijken dus!

Ik koos voor de Grain Shawl van TinCanKnits. Een Engelstalig patroon uit hun Simple Collection, waar ik eerder over schreef. Speciaal voor beginnende breiers ontwierpen deze dames meerdere gratis patronen vol uitleg en handige linkjes. Deze sjaal is dan ook een perfect handwerkje om je breiskills onder de knie te krijgen.

Het beginnetje is weliswaar een beetje lastig. Zolang je je niet laat afschrikken door termen als ‘garter stitch tab with provisional cast on’ maar gewoon braaf alle stapjes en linkjes in het patroon volgt lukt het vast. En zoniet, dan zijn Google en YouTube je beste vriendinnen!

Als je breiwerk eenmaal op de pennen staat wordt het alleen maar makkelijker. Hoe groter je sjaal wordt hoe eindelozer de toeren. Ideaal handwerkje om bijvoorbeeld te oefenen met continentaal breien of je draadspanning gelijk houden.

Ik werkte een maand lang braaf minimaal twee keer per dag een half uurtje aan dit werkje. In het begin vol enthousiasme en genietend van de prachtige kleuren van de wol. Na een tijdje met frisse tegenzin omdat het eindeloos leek te duren. Mij helpt het dan om tijdens het breien een fijne podcast te luisteren of te kijken.

De twee strengen Suri Sport breide ik helemaal op. Omdat de sjaal nog niet groot genoeg was naar mijn zin breide ik er vervolgens nog een bolletje in de juiste kleur uit mijn voorraad aan. Dit garen was ietsjes dunner en valt daardoor nog soepeler. De i-cord bind off in petrol blauw maakt het helemaal af.

Alles op een rijtje:

  • Patroon: Grain Shawl van TinCanKnits (gratis Engelstalig patroon).
  • Garen: Suri Sport van Kleur en Draad, kleur Wishing Well, 2 strengen van 100 gram – LangYarns Liza, kleur 39, 50 gram – LangYarns Norma, kleur 22, 15 gram (alle garens gekregen).
  • Naald: rondbreinaald 2,5 mm – 100 cm en 3,25 mm voor de i-cord bind off.
  • Breedte van punt tot punt 170 cm.
  • Lengte van punt van opzetten tot punt driehoek 70 cm.
  • 265 gram in totaal.
  • Na opbreien twee strengen Wishing Well en 1 bol LY Liza brei je één toer alle steken recht zonder yarn overs (meerderingen) met LY Norma en naald 3,25 mm.
  • Afwerking: i-cord bind off.
  • In dit IGTV filmpje vertel ik over deze shawl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s