Treysta vest

Al een hele tijd had ik zowel het garen als het patroon voor de Treysta Sweater van Jennifer Steingass klaarliggen. Vrij snel besloot ik dat ik er een vest van wilde maken en dus moest gaan steeken. Vervolgens bleef het enorm lang op de plank liggen. Er is gewoon te veel moois wat gebreid kan worden.

Ondanks dat ik de kleuren van de originele versie prachtig vond koos ik toch een andere hoofdkleur. Deze ‘Golden Heather’ van Léttlopi is een prachtige mix van goudgroen met een zwarte touch. Ik kocht de wol in een van mijn lievelingswinkeltjes Little Shop Around The Corner.

Het patroon is top-down beschreven. Eigenlijk is er geen boord, maar omdat ik er een vest van wilde maken deed ik dat wel. Niet noodzakelijk overigens. Ik hou gewoon van boorden. Zeker bij vesten.

De steken van de boord zette ik op met de long tail cast on. Steeds twee steken knitwise en vervolgens twee steken purlwise. Het zorgt voor een hele mooie rand van de boord. De boord breide ik heen en weer. Dat doe ik sowieso vaak met de eerste toer om te voorkomen dat de steken verdraaid raken. Overigens breide ik bij een ander vestje wat ik steekte de boord wel ook in het rond. Werkt allebei prima en is allebei even mooi wat mij betreft.

Na de boord zette ik 5 extra steeksteken op voor de yoke. Vervolgens breide ik het kleurwerk. Zo heerlijk om te doen. Ik vind het ritme van kleurwerk breien erg rustgevend. Niet moeilijk, overzichtelijk en met een prachtig resultaat. Ik hou er van.

Na het punt waarop je mouwen apart zet verandert het breien. Je hebt minder steken op je naalden, maar moet nog wel ‘eindeloos’ tricotsteek breien. Soms wordt dat wat saai. Ik vind het fijn om mezelf te blijven prikkelen met het markeren van elke tien toeren. Als het echt saai wordt houd ik bij hoe lang ik over een toer doe en probeer mijn eigen breirondetijden te verbeteren.

Overigens vind ik het niet per definitie saai om eindeloos tricotsteek te breien. Het is juist heel fijn om zo’n werkje op de pennen te hebben tijdens het kletsen, voor onderweg of als je tv kijkt.

Het steeken van mijn vest heb ik uitgebreid beschrijven op mijn Instagram. In mijn ‘hoogtepunten’ vind je een stappenplan voor de manier van steeken die ik gebruik.

Na het steeken vond ik mijn halsboord te smal. Mijn vest valt vrij groot en daar past een stevige boord bij. Dus haalde ik de boord uit en breide ik ‘m opnieuw. Overigens ging dat vrij lastig, maar geduld is een schone zaak. Het is vrij makkelijk om op dit soort momenten gefrustreerd te raken, maar ik zie het als een goede oefening voor mijn geduld. Koester de langzame dingen.

Omdat ik bang was dat ik te weinig wol had zette ik mijn mouwen op een stukje restgaren toen ik bij de boord was. Ik hou van lange boorden, maar wist niet zeker of dat ging lukken. Dus breide ik eerst de rest af en verdeelde mijn restjes in twee met de keukenweegschaal. Vervolgens zette ik de steken weer op mijn breinaald en breide de boorden. Gelukkig had ik ruim genoeg om ze zo lang te kunnen maken als ik wilde!

Vanwege het dreigend woltekort bestelde ik een bolletje van de hoofdkleur bij. Dat was uiteraard een ander verfbad. Helaas was het verschil overduidelijk. Het leek me een beter om het beleg er mee te breien dan halverwege een mouw van kleur te wisselen.

Toen bleek dat ik toch nog behoorlijk wat over had haalde ik de boorden en de belegjes uit en breide alles opnieuw in de juiste kleur. Dat kostte even wat extra tijd, maar was het absoluut waard.

De afstand tussen de knopen meet ik met een liniaal of meetlint. Dat op gevoel bepalen is aan mij niet besteed …

Voor het vastnaaien van knopen op breiwerk gebruik ik altijd het verstevigingsgaren wat in de bolletjes LangYarns Jawoll zit. Ik heb inmiddels een hele verzameling in allerlei kleurtjes dus vind altijd wel iets bijpassends!

Mijn vest is vrij groot. Nu was het mijn bedoeling dit vest als jas of ‘vest over vest’ te dragen, maar ik denk dat dat met een maatje kleiner ook wel had gekund. Volgende keer toch maar een proeflapje breien …

Alles op een rijtje:

3 gedachtes over “Treysta vest

  1. Hoe brei jij je knoopsgaten in de boord? Ze zien er zo netjes uit. Ik vind het zelf altijd lastig. Misschien kun je er een keer uitleg over geven.
    Alie

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s