Spencer Penelope – Mooi van Draad

Vers van mijn naalden: spencer Penelope, een patroon van Nienke van Mooi van Draad. Zodra ik de foto’s van deze fantastische spencer op Instagram langs zag komen wist ik dat ik er ook eentje wilde. Dit was exact het kledingstuk wat er ontbrak in mijn garderobe. Ik graag vesten en het liefst open. Een spencer zorgt voor een extra warm wollen laagje zonder te vervelen bij de mouwen. Dit exemplaar met een eenvoudig schattig ajourpatroon en een v-hals kwam dírect op mijn handwerklijstje.

Zoveel garens, zoveel kleuren. Vaak is het kiezen van een kleur een tijdrovend onderdeel. Er zijn zoveel mooie mogelijkheden. Desondanks had ik dit keer geen enkele twijfel. Zwart. Ik wilde een zwarte spencer. Geen mooie warme tint bruin zoals Nienke, of een prachtige versie in een van de vele fantastische kleuren Alafoss Lopí. Nope. Zwart. Gewoon zwart. Een echte neutrale basic die een perfecte aanvulling zou zijn in mijn kledingkast.

Ik koos voor een combinatie van Wooladdicts Glory en LangYarns Lace. Deze combinatie is heerlijk zacht, warm en wollig. Bovendien hoop ik dat mócht de merinowol gaan pillen dit een beetje verbloemd wordt door de pluizige lace.

Spencer Penelope wordt in twee delen gebreid, een voor- en rugpand. Het was mijn intentie om het patroon te volgen. Tijdens het breien van een proeflapje vond ik het echter veel te veel averecht breien. Lang leve de rondbreinaald. Ik breide het onderste deel van de spencer in het rond. Geen averechte steken (op de boord na uiteraard) en geen matrassteek. Hoera!

Om dezelfde gauge te krijgen moest ik een hele naald omlaag dan het patroon aangaf. Voor de boorden gebruikte ik naald 5,5mm en voor het lijf 6mm. Dit breiwerk vloog echt van mijn naalden!

Op het rondbreien na volgde ik het patroon exact.Het ajourpatroon is eenvoudig. Wel moet je na het afkanten van de armsgaten goed opletten dat je de motiefjes op de juiste plek breit. Nienke beschrijft duidelijk hoe je dat doet.

De avond voor onze kampeervakantie hechtte ik het laatste draadje af. Tijd om te blocken had ik niet meer, de spencer ging direct aan. Dit extra wollen laagje kwam perfect van pas tijdens de frisse meivakantie. Ik droeg het bijna alle dagen!

Mijn hart maakt absoluut een sprongetje van dit handwerk. De pasvorm is pérfect. De v-hals is niet te hoog en niet te diep, de spencer sluit mooi aan en de lengte combineert prima met mijn jurkjes en rokjes. Ook draagt het heerlijk onder een vestje. De combinatie van merinowol en lace is heerlijk zacht. Het ajourpatroon valt in het zwart minder op, maar geeft de spencer toch absoluut de finishing touch!

Op mijn handwerklijstje staat het volgende exemplaar al klaar. In Alafoss Lopí. Ik kijk er nu al naar uit!

Alles op een rijtje:

Een gedachte over “Spencer Penelope – Mooi van Draad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s