Keep me shawl – Gretha Mensen

Mijn jongste dochter zit in de zesde klas van de basisschool. Op de vrije school is het gebruikelijk dat de leerkracht met de groep mee verhuist. Op onze school is gekozen voor ‘korte rondjes’. De kinderen hebben dezelfde leerkracht in klas 1-2-3 en in klas 4-5-6. Mijn dochter heeft al bijna drie jaar een fantastische juf. Zij doet fulltime de klas en heeft heel veel tijd met mijn kind doorgebracht. Ze heeft dat met zoveel passie, gevoel en liefde gedaan dat alle kinderen uit de klas in een veilige omgeving hebben kunnen groeien tot wie ze nu zijn. Samen hebben ze veel mooie dingen gedaan, geleerd en ervaren. Onderwijs zoals onderwijs bedoeld is wat mij betreft. Zo’n enorm cadeau dat ons kind hier van heeft mogen genieten.

Naast de juf van mijn kind was deze vrouw ook tot voor kort mijn collega. Eentje met wie ik fijne inspirerende gesprekken had en waar ik veel van geleerd heb. Heel graag wilde ik haar bedanken voor al deze heerlijkheid. Een fijne warme wollen sjaal zou het worden. De omhullende warmte van de wol staat symbool voor de omhullende warmte en liefde die de juf voor de klas heeft en die ik zelf ook heb mogen ervaren.

Mijn oog viel al snel op de Keep me shawl van Gretha Mensen. Gretha is een Nederlandse ontwerpster van gebreide accessoires: met name sjaals, maar ook cols en mutsen. Haar patronen zijn Engelstalig en verkrijgbaar via haar website en via Ravelry.

De ‘Keep me shawl’ is een prachtige combinatie van eenvoudige garter stitch en mooie kabels. Ik ben dol op de ribbelsteek in een sjaal. Deze structuur voelt zo heerlijk en geeft een knus gevoel om mijn nek.

De kabels geven de sjaal iets sjieks. Twee prachtige kabels en een subtiel klein kabeltje langs de rand van de sjaal maken het wat mij betreft helemaal af.

Het patroon is Engelstalig. Ik werk daar graag mee. De Engelse breitermen voelen voor mij logischer dan de Nederlandse. Mocht het je lastig lijken dan kan ik je alleen maar aanbevelen het toch een keer te proberen. Tik alle onbekende Engelse breitermen en afkortingen in op YouTube en er verschijnen ontzettend veel instructievideo’s. In het begin moest ik álles opzoeken, maar zoals bij zoveel dingen beklijft het stukje bij beetje. Bijna zonder dat je het in de gaten hebt groeien je Engelstalige breispierballen. Geloof me, het werkt echt zo!

Het patroon van Gretha is ontzettend duidelijk. Ze beschrijft tot in de detail hoe je de sjaal en de kabels opbouwt. Door middel van verschillende ‘sections’ krijg je een duidelijk overzicht van wat de bedoeling is. Je werkt vanuit een punt, dus in het begin gebeurt er vrij veel. Veel noteren en opletten was voor mij noodzakelijk. Normaalgesproken werk ik graag vanaf een chart (teltekening), maar bij dit patroon vond ik de beschreven instructies prettigst werken.

Naarmate je sjaal groeit wordt het aantal steken steeds groter en krijg je het patroon lekker in je vingers. Het breien krijgt dan een meer mindful en rustgevend karakter. In mijn geval geniet ik daar in het begin enorm van, maar wordt het na een tijdje saai. Ik noem dat mijn ‘halverwege-dip’.

Bij vrijwel elk patroon kom ik dit dipje tegen. Het nieuwe van patroon en garen is er af en het eind is nog lang niet in zicht. Om te voorkomen dat ik mijn werkje laat liggen en mijn aandacht aan andere handwerkjes besteed daag ik mezelf uit. Ik maak een stappenplannetje om mijn werk te voltooien. Ik zie dit als een goede oefening om mijn wilskracht te vergroten.

Mijn wilskracht-stappenplan is als volgt:

  1. Verdeel dat wat je nog moet doen in kleine stapjes.
  2. Prik een deadline. Een haalbare, maar wel met een beetje uitdaging.
  3. Maak een planning. Noteer duidelijk per dag, week of maand wat je wil doen.
  4. Doe het. Misschien wel het moeilijkste stapje. Spreek met jezelf af dat niet doen geen optie is. Maak er een prioriteit van. Geef niet op!

Voor mij werkt dit fantastisch. Een heel enkele keer krijg ik het niet gedaan. Meestal kan ik dan de conclusie trekken dat ik dit handwerkje gewoon niet graag genoeg wil en dat uithalen de beste optie is.

Deze sjaal wilde ik heel graag maken met een non-superwash garen. Ik hou van de bijzondere eigenschappen van non-superwash wol. De wol heeft zo min mogelijk van haar kracht verloren en dat voel je. Echt, een sjaal van superwash garen is ook fijn, maar voelt totaal anders!

Al een tijdje stond de Holst Supersoft van Holst Garn op mijn lijstje. Het leek me een uitermate geschikt garen voor deze sjaal. Ik kocht het garen bij Zaans Geluk. Er zijn zoveel prachtige kleuren beschikbaar. Ik koos voor de kleur Pussy Willow, een neutrale grijstint. Maar op het verlanglijstje in mijn hoofd zette ik stiekem een granny square blanket met dit wolletje in alle prachtige kleuren!

De Hols Supersoft is een ‘light fingering’ garen. Even vroeg ik me af of ik niet liever met dubbele draad of een DK garen gebreid zou hebben. Achteraf ben ik blij dat ik dat niet heb gedaan. Door dit dunne wolletje is de sjaal heel licht, mooi soepel en toch heerlijk warm geworden.

In Holst Supersoft zitten restjes spinolie. Dit maakt dat de wol niet direct heel mooi opbreit. Ik wist dat, maar raakte toch enigszins ongerust tijdens het breien. Mijn werk zag er behoorlijk onregelmatig uit. Vond ik het wel mooi genoeg?!

Ik besloot alvast een stukje te blocken. Gewoon met mijn breinaalden er nog aan. Direct zag ik een dusdanig groot verschil dat ik gerust gesteld was. Zodra de spinolie opgelost is ‘bloomt’ de wol prachtig en vullen de onregelmatigheden zich vanzelf. Ik verwacht dat dit wolletje nog mooier wordt naarmate het gedragen en gebruikt wordt.

De combinatie van dit garen en patroon is wat mij betreft een aanrader. Houd wel in de gaten dat dit een dun draadje is en dat het fijn kan zijn om iets meer patroonherhalingen te breien dan aangegeven om de juiste maat te krijgen.

Met heel veel liefde heb ik aan deze sjaal gewerkt. Ik hoop van harte dat de juf dat voelt wanneer ze ‘m draagt!

Alles op een rijtje:

Een gedachte over “Keep me shawl – Gretha Mensen

  1. Hij is erg mooi geworden. Ik ben hem ook aan het breien. Met Coast Nimbus van Holstgarn op nld 3. Welke kant moet er 190cm worden en welke kant 65cm? Daar kom ik niet helemaal uit. Groet Janneke

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s