Maema cardigan – Megan Nodecker

Al tijden had ik het het patroon van de Maema cardigan van Megan Nodecker, @pipandpin op Instagram, in mijn Ravelry bibliotheek staan. Een heerlijk zomers vestje gebreid met een eenvoudige brioche steek.

Dit raglan vest is ontworpen met behoorlijk wijde driekwart mouwen. Er staat echter ook, heel eenvoudig, uitgelegd hoe je de mouwen aan kunt passen. Mijn voorkeur gaat meer uit naar aansluitende en langere mouwen. Aanpassen dus!

Met mijn meetlint checkte ik de afmetingen van een vest met fijne mouwen en rekende m.b.v. mijn proeflapje om. Zo wist ik precies tot hoeveel steken ik de raglan door moest laten lopen. Ik nam het zekere voor het onzekere en meerderde een paar pennen extra. Liever ietsjes te wijd dan ietsjes te strak.

Nadat ik mijn mouwen en het lijf gesplitst had besloot ik eerst de mouwen te breien voor ik verder ging aan de body. Zo wist ik zeker dat ik voldoende garen had voor lange mouwen.

Ik vind superwash merinowol niet erg vergevingsgezind. Elk foutje of oneffenheidje is duidelijk zichtbaar. Zo ook de minderingen bij de mouwen. Ik koos er daarom voor om een rechte mouw te breien en in de laatste toer voor de boord drastisch te minderen (elke twee steken samen breien). Zo kregen mijn mouwen en grappig pof-effect.

Volgens het patroon brei je alle boorden in een verdraaide boordsteek. Niet persé mijn lievelingssteek, maar toch begon ik er braaf aan. Ik breide aan elke mouw een boord van maar liefst 40 naalden verdraaide boordsteek. Ik hou van een dikke vette rib. De steek was mooi, maar mijn hart maakte geen sprongetje.

Niet eerder breide ik overigens brioche. Het bleek veel makkelijker dan ik dacht. Alhoewel het herstellen van foutjes niet te doen was. Ik laat wel eens een steekje vallen. Waar ik dat normaalgesproken makkelijk kan herstellen kon ik hier steeds maar niet begrijpen hoe het zat. Ik heb dus ook redelijk veel achteruit gebreid …

Nadat ik bij het lijf ook begon met de verdraaide boordsteek nam mijn ontevredenheid toe. Mijn hart ligt momenteel toch echt bij de K2-P2 boordsteek. Ik haalde dus alle boorden uit en breide ze opnieuw. Perfecte beslissing!

Ik koos ervoor mijn vest vrij kort te houden zodat ik het ook op iets wijdere rokken en jurken kan dragen. Aangezien ik niet zo groot ben maakt een lang vest op iets wijds nogal een propje van mij. Kort op wijd past beter bij mijn figuur. Althans, dat dénk ik. Er zullen ongetwijfeld ‘regels’ zijn voor dit soort dingen. Mijn enige regel is echter dat ik me er goed in moet voelen. De rest maakt me niet zoveel uit …

Om een foutje op mijn bovenarm te verbloemen borduurde ik een ‘woolly tattoo’ op de rechtermouw. Jaren geleden volgde ik een borduurworkshop bij Nienke van Mooi van Draad. Echt een aanrader. Heerlijk om zo nu en dan ergens een bloemetje op te borduren.

Alhoewel het oorspronkelijk bedoeld was om een oneffenheid te verstoppen geeft het mijn vestje absoluut een finishing touch!

Alles op een rijtje:

Een gedachte over “Maema cardigan – Megan Nodecker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s