Festive Yoke Sweater – Skeindeer Knits

Kersttruien zijn niet zo mijn ding. De exemplaren die in de winkel hangen zijn niks voor mij en er eentje breien vond ik altijd zonde van de tijd. Totdat ik dit patroon van Skeindeer Knits langs zag komen. Al mijn bezwaren verdwenen als sneeuw voor de zon. Deze trui wilde ik aan met kerst. Dit jaar. Dat het al half december was nam ik voor lief. Ik had wel zin in een uitdaging. Dus breide ik mijn kersttrui in tien dagen tijd.

In mijn wol voorraad had ik niet bepaald kerstkleuren. Bovendien zag ik op Instagram een fantastisch exemplaar langs komen in beige en donkerbruin waar ik direct verliefd op was. De enige optie die ik had waren mijn bolletjes Ístex Einband. Een heel dun bijzonder draadje IJslandse wol. Ooit gekocht bij om een jurk voor mezelf te breien. Nooit van gekomen.

Het patroon van deze trui bestaat uit instructies voor het breien van een trui én heel veel kleine teltekeningen (charts) met kerstige afbeeldingen. Kerstbomen, rendieren, hartjes, sneeuwvlokken, cadeautjes, kerstballen en nog veel meer. Je kunt het zo feestelijk maken als je zelf wil. Ik koos voor redelijk neutrale figuurtjes. Zo kan ik mijn trui lekker heel de winter dragen!

Eerlijk is eerlijk … ik had tijdens het breien zó enorm mijn twijfels over de wol. Je kon dit dunne draadje zowel enkel als dubbel breien. Ik wilde graag een trui met all-over kleurwerk. Hierdoor viel de keuze van dubbele draad weg. Ik had niet genoeg donkerbruin in mijn voorraad.

Door met dit dunne draadje op naalden 4mm te breien ontstond er een vrij losse structuur. Het kleurwerk was niet strak, maar oogde rommelig. Ik vond het niet mooi. Ondanks dat voelde ik dat ik door wilde breien. Dat deed ik braaf. Tijdens de eerste keer passen vond ik het tot mijn verbazing prachtig. Heel vreemd … van dichtbij absoluut niet mooi, van veraf één van de mooiste dingen die ik ooit gebreid had.

Met volledige focus en aandacht breide ik chart na chart. Steekmarkeerders waren onmisbaar. Elke tien steken bakende ik af met een ringetje. Zo lukte het om enigszins in het ritme van het kleurwerk te komen. Ik ging een aantal avonden erg laat naar bed, maar ontdekte dat dat onder aan de streep géén extra breitijd opleverde. Mijn handen werken niet meer zo soepel als ik moe ben.

Ik koos voor lekker lange boorden met een extra stretch bind-off. Voor de boord van mijn body gebruikte ik een elastic bind-off. Die is eigenlijk een beetje netter. Uithalen en opnieuw breien was geen optie. Niet fijn met deze wol én geen tijd.

De yoke baarde me een klein beetje zorgen. Hij leek me zo diep. Ik zette de mouwen al eerder apart dan het patroon aangaf. Misschien had ik het zelfs nog voor de hartjes moeten doen? Ik twijfelde en twijfelde. Uithalen was echter wederom geen optie. Wellicht dat ik met een soort klein ‘steekje’ achteraf een stukje open kon knippen en dicht naaien. Die optie stelde me gerust en ik breide lekker verder.

Tijdens het breien van deze trui deed ik zoveel inspiratie op. Op handwerkgebied uiteraard. Maar ook op totaal andere onverwachte vlakken kreeg ik nieuwe inzichten. Levenslessen van je handwerk. Ik hou er van. In mijn filmpje vertel ik je er meer over.

Ruim op tijd hechtte ik het laatste draadje van mijn trui af. Ik had zelfs nog tijd om ‘m te blocken. Dat had behoorlijk effect. De wol kwam een stuk beter tot haar recht en de steekjes vloeiden iets mooier samen.

Zodra ik mijn trui uit de centrifuge haalde trok ik ‘m direct aan. Ik was zó benieuwd naar de pasvorm. Dat was een bijzonder moment. De pasvorm was perfect en hij zat zo lekker. De wol was luchtig en warm tegelijk. Perfect voor tijdens het kerstdiner. De diepe yoke bleek geen enkel probleem. Integendeel eigenlijk. Geen trui operatie nodig dus. Hij zat echt als gegoten. Ongeveer de hele kerstvakantie lang heb ik mijn trui bijna elke dag aangehad. Ik ben er zó ontzettend blij mee.

Dit was een prachtige uitdaging. Heerlijk om je eigen grenzen eens op te zoeken. Ik groei er van. Bovendien is mijn liefde voor kersttruien nu helemaal AAN. Volgend jaar brei ik er nog eentje!

Alles op een rijtje:

#festiveyokesweater

5 gedachtes over “Festive Yoke Sweater – Skeindeer Knits

 1. Wow wat een prachtige feestelijke trui en die kleuren zijn echt wow. Interessant dat de trui anders lijkt van dichtbij ten opzichte van veraf. Deze gaat zeker op mijn lijstje, want wow die trui is echt om verliefd op te worden.

  Like

   1. Dag Sarah,
    Met veel plezier volg ik je brei- en haakavonturen. Het filmpje van de kersttrui heb ik meerdere keren met plezier bekeken. De conclusie: Deze trui wil ik ook!
    Heb ik aan 3 bollen Einband van beide kleuren voldoende om de medium maat te breien?
    Ik hoor het graag.
    Met groet Hanneke Geervliet

    Like

   2. Hoi Hanneke, wat leuk dat je de trui ook gaat maken! In het patroon staat exact beschreven hoeveel meter garen je nodig hebt per maat. Veel breiplezier!

    Like

   3. Dank je wel voor de snelle reactie, Sarah. Ik ga er snel aan beginnen, want zo snel als jij de trui gemaakt hebt, lukt mij echt niet. Groet van Hanneke

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s