Avena – Jennifer Steingass

Zodra dit patroon van Jennifer Steingass uit kwam wist ik dat ik deze trui wilde breien. De yoke had direct mijn hart gestolen. Ik vind de schuine varens zó mooi!

In eerste instantie begon ik met andere wol. Prachtige wol uit mijn voorraad waar ik heel graag mee wilde breien. Na een tijdje kwam ik echter tot de conclusie dat die wol te dik was. Ik had natuurlijk mijn naalden en de maat aan kunnen passen, maar ik heb de luxe dat ik een stash bezit met heel veel fijne wolletjes. Genoeg andere opties dus.

Ik koos voor een prachtig naturel wolletje als hoofdkleur. Ooit kreeg ik een aantal strengen van mijn schoonouders nadat ze een schapenboerderij in België bezochten.

Als contrastkleur koos ik een prachtige roestbruine Rauma Finull PT2. Het patroon is zo ontworpen dat je met twee kleuren kunt faden. Dat kan het kleurverloop een mooie extra diepte geven. Ik had echter geen kleuren die vlak bij elkaar lagen als optie. Bovendien vond ik het ontwerp zo mooi dat dat extra effect voor mij niet nodig was.

Ik heb een sterke voorkeur voor een wijdere halslijn. Nu kom ik met berekenen en proberen al best ver, maar dit keer heb ik Ravelry als inspiratiebron gebruikt. Op Ravelry kan je namelijk alle aantekeningen van mensen die ook de Avena breien bekijken. Je kunt zelfs zoektermen invoeren. Met de zoekterm ‘neckline’ filterde ik alle projecten waarin iets genoteerd stond over de halslijn er uit.

Zo kwam ik bij de aantekeningen van iemand die dezelfde maat breide als ik mét een wijdere halslijn. Ideaal. Scheelde mij rekenwerk. Bovendien had zij een oplossing bedacht die niet in mij opgekomen was. Ik nam haar aantekeningen exact over:

I like wider necklines. So, I cast on 115 sts o. The size 3 needle and did the 4 rows for the rolled edge. Then k2, yo, k3, yo. Bringing me up to 161 sts. I then started on the colorwork chart row 4.

Wat een goed idee om de eerste vier toeren van het kleurwerk over te slaan! Dat kon dit patroon prima hebben.

Nadat de yoke klaar was koos ik ervoor om eerst de mouwen te breien. Ik had ruim genoeg wol. Met mouwen vind ik het echter nog fijner passen. Bovendien kan ik dan nog beter inschatten welke lengte ik voor de body wil. Met mouwen ziet het er namelijk al uit zoals het gaat worden.

Ik bedacht een heerlijk systeempje om de mouwen redelijk gedachteloos te breien. Ik rekende uit hoeveel minderingen ik nodig zou hebben en hing zoveel steekmarkeerders aan het begin van mijn mouw. Elke zevende toer een mindering tot ze allemaal op waren. Dat ging lekker snel.

Ik hou van aansluitende mouwen dus ik paste het patroon hier wel een beetje aan. Ik breide mijn mouwen als volgt:

 • nld. 3,75mm
 • start minderingen na 5 cm (11 toeren)
 • minder elke 7e toer
 • k1-k2tog- … -ssk-k1
 • 11 minderingen (=40 steken)
 • 20 toeren breien zonder minderingen
 • 1 toer alle st averecht voor een leuk ribbelrandje
 • 40 toeren k2-p2
 • elastic bind off

Mijn mouwen zijn nu lekker aansluitend, met een superlange fijne boord. Heerlijk!

Ook het lijf vloog van mijn naalden. Ik breide de trui redelijk kort, omdat ik ‘m het liefst op een jurkje of rok draag. Na het opmeten van twee andere fijne truien bleek dat ik al veel eerder bij de boord was dan gedacht.

Ook de boord van het lijf breide ik extra lang. Ik vind dat zó mooi. Mijn hart maakt een sprongetje van lange boorden.

Van tevoren twijfelde ik een beetje over de short-rows. Deze verkorte toeren brei je aan de achterkant van je breiwerk om ervoor te zorgen dat de neklijn hoger komt. In het patroon brei je deze short-rows ná het kleurwerk. Ik heb onlangs echter twee truien gebreid waar ze juist voor het kleurwerk gebreid werden. Deze truien zitten zó fijn.

Ik besloot toch het patroon te volgen. Het lijkt er op dat het niet zoveel uitmaakt. De trui zit prima qua model. Het kleurwerk had ik wellicht op een naaldje dikker mogen breien zodat het iets soepeler valt. Het is nu vrij stevig en heeft soms nog moeite zich naar mijn lijf te vormen. Wellicht block ik de trui binnenkort nog een keertje en trek ‘m aan als ie nog vochtig is. Dat schijnt te helpen …

Deze trui is een prachtige aanwinst voor mijn garderobe. Ik kan het patroon ook zeker aanraden. Ideaal ook als je net begint met het breien van kleurwerk!

Alles op een rijtje:

 • Patroon: Avena van Jennifer Steingass(Engelstalig) 
 • Garen:
  • ongeverfde schapenwol gekregen van mijn schoonouders (sport weight)
  • Rauma Finull PT2 roestbruin (4121) – 30 gram – geen idee meer waar ik het gekocht heb
 • Maat 2
 • Naalden:
  • rondbreinaald (100cm) 3,25 mm (boord), 3,75 mm(kleurwerk en mouwen) en 3,5 mm (body).
 • In dit Youtube filmpje vertel ik meer over mijn Avena trui.

#avena

3 gedachtes over “Avena – Jennifer Steingass

 1. Wat is je trui mooi geworden! Ik ben hard aan het oefenen met colorwork breien en wil deze zeker ook eens gaan maken. Vind het altijd zo lastig om het juiste garen te vinden, nog tips?

  Like

 2. In één woord: Prachtig! En zoo knap…
  Ik ben nu ook met het breien van sokken begonnen, de voet begint ik aardig te snappen, nu de hiel nog….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s