Granny square deken van restjes sokkenwol

Gehaakte vierkantjes zijn voor mij puur handwerkgeluk. Dankzij een oude sprei die mijn overgrootmoeder ooit voor mijn moeder haakte werd mijn liefde voor handwerken wakker gemaakt. Ongeveer dertien jaar geleden worstelde ik me door de toen nog minimale instructies (YouTube bestond nog niet) heen om het onder de knie te krijgen. Een natuurtalent was ik zeer zeker niet. Maar als je graag genoeg wil kan je erg veel. Lang leve wilskracht.

Sindsdien heb ik al zo ontzettend veel vierkantjes gehaakt. Ik krijg er nooit genoeg van. In december 2020 besloot ik dat ik een vierkantjes deken gehaakt van sokkenwol wilde. Mijn voorraad sokkenwol was enorm en het leek me heerlijk om er een restjesdeken van te haken.

Ik koos voor vrij grote vierkanten van twintig toeren. Mijn favoriete manier van vierkanten aan elkaar maken is de as-you-go methode. Makkelijk, snel en mooi.

Toen ik al een tijdje op weg was en best wat vierkantjes aan elkaar had gehaakt zag ik op Instagram iemand die in haar deken vierkanten en driehoeken combineerde. Door driehoeken aan de randen te maken kon je de vierkanten een kwartslag draaien. Een ontzettend leuk effect.

Het was even puzzelen omdat ik al aardig wat vierkanten aan elkaar had, maar het is gelukt. Het resultaat is fantastisch!

Tijdens het haken lette ik niet heel erg op de kleurencombinaties. In de eerste toeren van elk vierkantje verwerkte ik mijn kleine restjes. Ik was vooral bezig met inschatten of het voldoende was voor een hele toer.

Tot mijn verbazing pakken al die niet matchende kleuren samen verrassend mooi uit. De deken is ontzettend bont en kleurrijk geworden, maar vormt in al zijn drukte toch een mooi geheel. Heerlijk vind ik dat.

Een deken in sokkengaren is erg prettig. Niet zo zwaar en toch lekker warm. Vooralsnog ligt de deken op onze bank om de boel een beetje op te fleuren in deze donkere wintermaanden. Het stevige sokkengaren kan dat prima hebben!

Met de rand heb ik wat gestoeid. Omdat de basis van de driehoeken de buitenrand vormde was het lastig om een mooie gelijkmatige rand te haken. Het werd al snel wat hobbelig. Ik besloot om een dikker garen (DK weight) te gebruiken. Ik haakte wel met dezelfde naald.

Uiteindelijk heb ik er voor gekozen eerst een toer lossenboogjes te haken. Vervolgens haakte ik in de volgende toer vasten om de lossenboogjes. Dit zag er veel netter uit. Door steeds de laatste en eerste vaste uit een lossenboogje samen te haken bleef de rand mooi recht.

Op de hoekjes haakte ik extra vasten en lossen. Achteraf had ik wellicht beter een extra lossenboogje kunnen haken. Nu krullen de hoekjes licht om. Blocken hielp een beetje. Het stoort me nog te weinig om het opnieuw te doen.

Toen deze deken af was mistte ik mijn granny squares zo dat ik direct een nieuw werkje begonnen ben. Met heel ander garen dat wel. Maar ik weet inmiddels zeker dat ik in mijn leven áltijd granny squares nodig heb!

Alles op een rijtje:

 • Voor het haken van de granny squares gebruikte ik geen specifiek patroon. Op internet vind je heel veel tutorials. De driehoeken haakte ik op deze manier.
 • Garen: restjes sokkengaren.
 • Naald: 3mm.
 • Afmeting deken: ±220cm x 130cm
 • Elk vierkant en elke driehoek telt 20 toeren.
 • Gebruik toer 20 om alle vierkanten en driehoeken as-you-go aan elkaar te haken.
 • Als rand haakte ik één toer lossenboogjes en vervolgens een toer vasten in deze boogjes.
 • Tip: haak de laatste en de eerste vaste uit elk boogje samen voor een mooie rechte rand.
 • In dit filmpje vertel ik je over mijn granny square deken.

7 gedachtes over “Granny square deken van restjes sokkenwol

 1. Hoi Sarah, hoe kom je aan al die mooie restjes garen? Ik volg je al een tijdje en ik weet dat je heel veel sokken hebt gemaakt maar toch niet genoeg om zo’n kleurrijke deken te haken? Ik ben er jaloers op! groetjes Marieke

  Like

  1. Mijn restjes komen overal vandaan. Veel gekocht en nog meer gekregen. Ken je Juffrouw Lanterfant? Zij verkoopt in haar webshop setjes ministrengetjes speciaal voor restjesprojecten 🥰.

   Like

 2. Hij is mooi! Ik heb de rechte driehoeksjaal inmiddels af en wie weet ga ik deze ook nog maken. Sokkenwol haakt erg fijn. Ik heb bij juffrouw Lanterfant gekeken maar die strengetjes zijn maar 20 meter, kan je daar echt wel een aantal randjes mee haken?

  Like

 3. Dank voor het meedenken! Ik heb even gerekend dan zou 5 gram van bv Lang Yarns jawoll is ca. 20m zijn. (50 gram = 210 meter). Dan moet ik wel aardig wat kunnen haken met de strengetjes van juffrouw Lanterfant.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s